Moderat vil inddrage julebord for politikerne

For en dansker kan det lyde som om der mangler noget i overskriften. En moderat hvad for noget? En moderat mand? Sådan står der i dag i Kristianstansbladet:

”Moderat vill dra in gratis julbord för för politikerna

Man vil spare på julefrokosterne til politikerne, det forstår man sikkert. Men det er ikke sikkert, at alle danskere forstår, at når svenskerne snakker om de moderate, så mener de nogen, der står for højrepartiet Moderaternas tanker og idegrundlag. Partiet svarer nærmest til det danske Det Konservative Folkeparti. Det er altså et specifikt politisk parti eller politisk holdning, som svenskerne umiddelbart tænker på, når de bruger ordet ”moderat”. De bruger dog også ordet moderat med samme betydning som på dansk, dvs. til at betegne noget, der holder sig inden for det rimelige, er midtsøgende, pragmatisk eller middelstor.

Læg mærke til at der står ”för för” i den svenske tekst. Hvad betyder det? Det betyder ikke noget, for det er en fejl. Der skal kun stå ”för”. Men det er et af de problemer, som man har med aviser i dag. Man ser flere og flere fejl i aviserne, fordi de har fyret korrekturlæserne på de fleste aviser for at spare penge.  Man mener nu, at det er journalisternes eget ansvar at korrekturlæse deres tekster.

Hvis du er interesseret i flere indlæg om lumske og sjove svenske avisoverskrifter, og gerne vil vide mere om vanskelighederne med at oversætte mellem dansk og svensk, kan du gå ind på oversigten her. Vi følger med i de svenske aviser dagligt og prøver at finde nyt materiale til bloggen hver dag.

Hvis du er interesseret i andre blogindlæg, er hovedoversigten her.

Hvis du vil købe en oversættelse af os eller benytte vores omfattende  svensk-danske ordbog helt gratis, er adressen til hjemmesiden www.dansk-og-svensk.dk (hovedsageligt dansk/svensk oversættelse, men også andre sprog).

En reaktion på “Moderat vil inddrage julebord for politikerne

  1. Man kan ikke læse korrektur på sig selv – man ved jo, hvad der skal stå – resultaterne i aviser bliver da også derefter, desværre; og det er ikke bedre i Sverige end i Danmark, kan jeg forstå på indlægget her.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *