Hvad er det for arbejde, hvor overenskomsten ikke gælder?

Dagens Nyheter 25.06.11, Din Ekonomi side 3Der er en vigtig forskel mellem dansk og svensk, som oversættere eller danske læsere af svensk tekst bør være opmærksom på. Og det er, at det svenske ”överenskommelse” ikke bruges på samme måde som dansk ”overenskomst”. Det danske ”overenskomst” bruges ofte som en forkortet variant af ”faglig overenskomst”, og det er blevet så almindeligt, at når man hører eller læser ordet ”overenskomst” i dansk, handler det i de fleste tilfælde om faglig overenskomst. Sådan er det ikke i svensk. Der kalder man ”faglig overenskomst” for ”fackliga avtal”. Man bruger altså ordet ”avtal”, hvor danskerne bruger ”overenskomst”, i hvert fald når det gælder det faglige område. Men det betyder ikke, at svenskerne tænker på det faglige område, hver gang de hører ordet ”avtal”. De har altså ikke nogen kort form, der ligner det danske ”overenskomst”, men er nødt til at markere tilhørsforholdet til det faglige område på en eller anden måde, f.eks. ved at sige ”fackliga avtal”.

Men man skal også passe på med de andre synonymer til aftale og overenskomst, f.eks. ”kontrakt”. Der er ofte forskel mellem svensk og dansk, når det gælder brugen af ordene ”kontrakt” og ”aftale”.

Hvis du er interesseret i flere indlæg om lumske og sjove svenske avisoverskrifter, kan du gå ind på oversigten her. Vi følger de svenske aviser dagligt og prøver at finde nyt materiale til bloggen hver dag.

Hvis du er interesseret i andre blogindlæg er hovedoversigten her.

Hvis du vil have et tilbud på en oversættelse eller benytte vores omfattende dansk-svenske ordbøger helt gratis, er adressen til hjemmesiden www.dansk-og-svensk.dk (hovedsageligt oversættelse mellem dansk og svensk men også andre sprog).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *