I Sverige er højskolerne tilsyneladende meget populære

Dagens Nyheter 15.7.11

Hvis jeg fortæller, at ”plugga” er et svensk ord for at studere, tror du så, at overskriften kan oversættes til ”Rekordmange vil på højskole”? OK, så siger vi det, men det er helt forkert. En svensk ”högskola” er en uddannelsesinstitution på universitetsniveau. Som regel oversættes det til ”universitet” på dansk. Men svenskerne har også ordet ”universitet” ligesom på dansk. Der er altså en lille forskel. Rigtig drilagtigt bliver det, hvis man skal oversætte det svenske ”universitet och högskolor” til dansk, for på dansk har vi egentlig kun et ord, nemlig universitet.

Forskellen mellem ”universitet” og ”högskola” er faktisk hårfin. Traditionelt kunne man ikke udføre forskning eller uddanne forskere på en ”högskola”, men kun på et universitet. I dag kan man imidlertid forske på mange ”högskolor”, så den forskel findes egentlig ikke længere. I dag handler forskellen ofte om, at universiteter er de store og ældre universiteter med lang historie bag sig, mens ”högskolor” kan være af nyere dato og er ofte mindre end de traditionelle universiteter. Men der er ingen klare grænser, så en oversætter fra svensk til dansk kommer somme tider ud i vanskelige situationer med disse ord.

Hvad hedder så det svenske ord for dansk ”højskole”. Jo det hedder ”folkhögskola”.

Der er imidlertid en vigtig kulturforskel mellem de danske og svenske højskoler og den er, at højskolebevægelsen aldrig har været stor i Sverige sammenlignet med Danmark. Der er slet ikke den samme tradition og bredde inden for højeskolebevægelsen i Sverige. Der er således ikke nogen højskolesangbog eller debativrige Grundtvigstraditioner, der spøger i baggrunden.

Hvis du er interesseret i flere indlæg om lumske og sjove svenske avisoverskrifter, og gerne vil vide mere om vanskelighederne med at oversætte mellem dansk og svensk, kan du gå ind på oversigten her. Vi følger med i de svenske aviser dagligt og prøver at finde nyt materiale til bloggen hver dag.

Hvis du er interesseret i andre blogindlæg, er hovedoversigten her.

Hvis du vil købe en oversættelse af os eller benytte vores omfattende  ordbøger mellem dansk og svensk helt gratis, er adressen til hjemmesiden www.dansk-og-svensk.dk (hovedsageligt dansk/svensk oversættelse, men også andre sprog).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *