Svensk avis prøver kræfter

På Sydsvenskan Play kan man se et lille indslag med overskriften

”Sydsvenskan testar kräftor”

Se filmen her. Men først må jeg spørge: Hvad tror du, at overskriften betyder? Skal Sydsvenskan prøver kræfter med nogen eller noget? Nej, avisen skal ikke prøve kræfter. Ordet ”kräftor” betyder flodkrebs på dansk. Svenskerne elsker flodkrebse, selv om der ikke sidder meget kød på sådan en lille fyr.  Ingen steder i verden avles der så mange flodkrebs som i  Sverige, og der knytter sig særlige traditioner til indtagelsen af de små søde dyr. Traditionen er dog ikke så gammel som man skulle tro. Foreteelsen ”kräftsupé” omtales i 1800-tallet, men indtagelsen af flodkrebs bliver først almindelig efter 1930.

Der er også en tradition, som knytter sig til, hvornår man skal begynde at spise flodkrebs. I år indfaldt premieren for årets første indtagelse af flodkrebs (”kräftpremiären”) den 4. august. Premieren er den første onsdag i august kl. 17.00 helt præcist. Det er dog muligt at købe krebsene året rundt.

En del ord knytter til foreteelsen, f.eks. ”kräftskiva” og ”kräftkalas”, som betyder fest for indtagelse af flodkrebs. Et andet almindeligt forekommende ord er ”kräftpest”, som er en sygdom, der begyndte at hærge efter 1907 blandt de svenske flodkrebse og slog næsten hele populationen ud. Derfor har man i dag mange steder en amerikansk flodkrebs, der er resistent over for sygdommen.

Hvis du er interesseret i flere indlæg om lumske og sjove svenske avisoverskrifter, og gerne vil vide mere om vanskelighederne med at oversætte mellem dansk og svensk, kan du gå ind på oversigten her. Vi følger med i de svenske aviser dagligt og prøver at finde nyt materiale til bloggen hver dag.

Hvis du er interesseret i andre blogindlæg, er hovedoversigten her.

Hvis du vil købe en oversættelse af os eller benytte vores omfattende  ordbøger mellem dansk og svensk helt gratis, er adressen til hjemmesiden www.dansk-og-svensk.dk (hovedsageligt dansk/svensk oversættelse, men også andre sprog).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *