Svenske biler skal kunne larme

Man kan jo godt undre sig lidt over, hvorfor svenske biler skal kunne larme, for der står faktisk sådan i Sydsvenska Dagbladet i dag:

”Bilar ska kunna larma 112”

Men den opmærksomme læser vil se, at der står et ”112” også i overskriften, så der vækkes jo en mistanke om, at det nok handler om at slå alarm til alarmnummeret 112. Og det er helt rigtigt. Ordet ”larma” betyder egentlig det samme på både dansk og svensk, nemlig at lave støj. Det kan man se i en svensk-dansk ordborg, men der er den undtagelse, at svenskerne bruger også ordet i betydningen  ”slå alarm”. Og ordet bruges meget i svensk i den betydning, så man støder ofte på det.

Hvis du er interesseret i flere indlæg om lumske og sjove svenske avisoverskrifter, og gerne vil vide mere om vanskelighederne med at oversætte mellem dansk og svensk, kan du gå ind på oversigten her. Vi følger med i de svenske aviser dagligt og prøver at finde nyt materiale til bloggen hver dag.

Hvis du er interesseret i andre blogindlæg, er hovedoversigten her.

Hvis du vil købe en oversættelse af os eller benytte vores omfattende  svensk-danske ordbøger helt gratis, er adressen til hjemmesiden www.dansk-og-svensk.dk (hovedsageligt dansk/svensk oversættelse, men også andre sprog).

2 reaktion på “Svenske biler skal kunne larme

  1. En i min familie arbejdede i G4S og forærede os nogle alarmskilte til at sætte op på døre og vinduer på vores ødegård. Jeg vægrede mig først, fordi der netop stod ’Alarm’ (+ et dansk telefonnummer), og at det derfor ikke ville kunne narre potentielle indbrudstyve, da de ville kunne gennemskue, at det var tomme trusler.
    Vores søde svenske nabo sagde, at det skulle vi slet ikke tænke på, for det vidste de ikke i Baltikum…
    Vi har ikke haft indbrud siden vi satte skiltene på, men tre gange på fem år indtil da. Tankevækkende.

  2. Vi har faktisk brugt det samme system i vores sommerhus (i Sverige er der ingen som kalder sit sommerhus for en ødegård, også selv om det er en gård, der ligger lidt afsides). Der er sat etiketter op på vinduerne med et alarmnummer, og det er rigtige etiketter, som jeg har fået ekstra til vores alarmsystem hjemme i vores villa. Desuden har jeg sat en billig detektor op inden for døren, der skal begynde at hyle. Men vi har alligevel haft indbrud. Det er vel sådan, at tyvene godt kan vurdere, hvornår der er en rigtig risiko for at blive opdaget.

    Den bedste beskyttelse er nok, at man ikke opbevarer noget værdifuldt. Vi bruger sommerhuset som slutstation for alt der er gået i stykker, men stadig fungerer. Går der hul i en trøje, havner den der. En revnet kop, en lygte uden glas. Det gider tyvene ikke tage. Men jeg plejer at have en enkelt øl stående i køleskabet, så tyven får en lille trøst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *